Dříve, než začneme s přímým výberem kompresoru pro naši výrobu, je dobré zamyslet se nad třemi hlavními body:

  1. Potřebujeme trvalý, nebo občasný odběr stlačeného vzduchu?
  2. Jaké množství sltačeného vzduchu budeme potřebovat?
  3. Potřebujeme stlačený vzduch bez pevných částí, vlhkosti a oleje?

Pokud renovujeme výrobu, ulehčí nám výběr stávající kompresor s příslušenstvím. Přesněji řečeno jeho štítek, pomocí kterého můžeme vybrat co možná nejvhodnější alternativu. Pokud ovšem výrobu rozšiřujeme, musíme zjistit množství odebíraného vzuchu na všech odběrných místech, musíme znát kvalitu výstupního vzduchu podle normy ISO 8573-1 a podle provozu určit, jak často bude kompresor v provozu.

Ještě je důležité si uvědomit, že čistý vzduch neexistuje. I když je kompresor bezolejový, stále nasává atmosférický vzduch, který obsahuje vlhkost, pevné částice a stopové množství oleje. Při stláčení se tak ze stopového množství stává i větší množství, které je třeba filtrovat.

1. Potřebujeme trvalý, nebo občasný odběr stlačeného vzduchu?

Šroubový kompresor zvolíme, pokud potřebujeme nepřerušovanou dodávku stlačeného vzduchu. Pro jeho správnou funkci je potřeba, aby se kompresor dostal na svou provozní teplotu. Pokud se na tuto teplotu nestihne dostat, olej v kompresoru nabere vlhkost a změní se v emulzi, která nemá požadované mazací vlastnosti. Tím se výrazně sníží životnost vašeho stroje.

Díky šroubovici v kompresním bloku je kompresor bez pulzací a díky své nízké hlučnosti může být umístěný přímo ve výrobě.

 

Pístový kompresor je naopak vhodný tam, kde si vystačíme s občasným odběrem stlačeného vzduchu. Drtivá většina pístových kompresorů potřebuje při svém provozu, z důvodu vysoké teploty, často odpočívat. Naše firma se ovšem zaměřuje na profesionální pístové kompresory, například špičkové stroje Sauer & Sohn, které jednak dosahují obrovských přetlaků (až do 500 bar), ale především jsou vhodné pro nepřetržitý provoz.

 

2. Jaké množství sltačeného vzduchu budeme potřebovat?

Důležité při výběru nového kompresoru je určit, kolik vlastně potřebujeme stlačeného vzduchu. Při renovaci nám opět usnadní práci štítek ze stávajícího kompresoru. Pokud ovšem rozšiřujeme, nebo zakládáme novou výrobu, musíme si ujasnit kolik přesně bude odběrných míst a kolik budou odebírat stlačeného vzduchu. Většina výrobců uvádí výkon svých strojů v litrech za minutu, jako třeba náš Champion ze skupiny Gardner Denver

Pokud se setkáme s tím, že potřebujeme pokrýt při standardním odběru větší množství vzduchu, pomůže nám tlaková nádoba, neboli vzdušník. Náš výrobce kompresorů Champion nabízí kompaktní provedení šroubového kompresoru postaveného na tlakové nádobě až do 500 litrů.

 

3. Potřebujeme stlačený vzduch bez pevných částí, vlhkosti a oleje?

Úprava stlačeného vzduchu je pojem, bez kterého se neobejde většina závodů. Pokud potřebujeme vzduch co možná nejsušší, je ideální použití sušičky stlačeného vzduchu.

Kvalitu stlačeného vzduchu rozdělujeme do několik kategorií podle obsahu pevných a olejových částic a vody. Dříve tedy, než pořídíme novou sušičku, filtry, separátory, se informujeme o tom, jakou kvalitu vzduchu potřebujete. K této volbě nám pomůže tabulka normy ISO 8573-1